Rólunk

Tisztelt Látogató! 

A Hatvani Csemetekert egy erdészeti és dísz fásszárú növények nevelésére létrehozott kertészet. Célunk, hogy minél nagyobb választékkal rendelkezzünk a megfelelő mennyiségben, kiszolgálva bármilyen magyarországi és külföldi erdőtelepítés és felújítás fő és elegyfa igényét. 

tölgy ágyások 2015 nyarán

Kertészetünk az Észak-Alföld nyugati csücskében a Cserhát és a Mátra találkozásánál fekszik, nagyobbrészt humuszos homok, kisebb részt réti talajokon neveljük a csemetéket. 2013 tavaszán történt az első vetés és azóta folyamatosan növeljük a bevetett termőterületünket. Jelenleg 12 hektárt használunk aktívan és szükség esetén ezt jelenleg 28 hektárra tudjuk bővíteni. 

A kertészetben többségében magról vetett és iskolázott szabadgyökerű csemetéket nevelünk. Ezek mellett található még konténeres csemete és sorfa is, ez utóbbiak még nem érték el az eladáshoz szükséges méretet, de már eldöntötték, hogy megnőnek. A választékokról és azok elérhetőségéről bővebben itt tájékozódhat.

Technológia: Több különböző csemetenevelési technológiát alkalmazunk a kertészetben. Ebből van amelyikkel egyenlőre csak kísérletezünk és reméljük, hogy Magyarországon is meghonosodik az erdőtelepítések és felújítások kivitelezésénél.

Szabad földben 1 méteres ágyásokat használunk, amelyben 4 sorban nevelünk csemetéket. Ez a hagyományos 5 soros műveléshez képest több növőteret enged egy-egy csemetének és ez erősebb, "robosztusabb" növényeket eredményez. Iskolázásaink ültetése jelenleg még kézzel történik ikersoros megoldással, ágyásonként két sorban. 

Jelenleg nettó 450 m2 hidegágyat használunk az apró magokkal rendelkező fajok csemetéinek megnevelésére és egy kisebb konténertelepet működtetünk a jellemzően fóliakonténeres növényeink ápolására, tárolására. Ennek területét a növények számának növekedésével együtt növeljük.

akác csemete ágyás 2017 július

Öntözés: Minden jelenleg használt területünket képesek vagyunk öntözni. Szabadföldön öntöződobokat, a hidegágyaknál mikroszórófejes öntözést használunk. A konténertelepet pedig zónázós szórófejekkel látjuk el vízzel.

Vegyszerezés: Jellemzően vegyszeres gyomírtást a vetés után, kelés előtt alkalmazunk és csak szelektív gyomírtó szerekkel szerekkel dolgozunk a csemeték növekedési fázisában. A fajok egy jelentős részénél azonban az ilyen jellegű gyom szabályozás nem lehetséges, ezért ezeket kézzel ápoljuk. Műtrágyázást ás tápanyag utánpótlást mérsékelten, a talaj teherbírása és a növények igényei szerint végzünk, de jellemzően inkább káliumban bővebb anyagokat használunk. 

Amennyiben személyesen látogatna el hozzánk a kertészet a 32-es út mellett fekszik közvetlenül, bár a bejárat egy aszfaltos mellékútról nyílik. A 32-es út az M3-es autópályától indul és Jászberényen keresztül Szolnokig tart. A kertészet az M3-as lehajtótól 6 km távolságban van jobb kézre és egy fehér tájékoztató tábla jelzi a lefordulás helyét. A mellékútról pedig balra az első kapu vezet a házhoz.