Csemete válogatási és kötözési lehetőségek

Egy rövid leírás miként válogatjuk és kötözzük a csemetéket, miután kiemeltük a földből. 

A szabadgyökerű csemetéket lobhullás után egyszerre emeljük ki az ágyásokból, ilyenkor a növény már nyugalmi állapotban van és biztosabban mozgatható, kisebb sokk éri a kiemelés és válogatás közben.

A csemeték a kiemelés után, először is a válogató asztalokhoz kerülnek, ahol az adott fajhoz tartozó válogatási módszerek szerint kerülnek szelektálásra. Eközben történik a hibás, sérült, gyökér hibával vagy méretproblémákkal rendelkező csemeték eltávolítása.

A válogatás leggyakoribb módszere a csemete hossza szerinti szelekció. Ilyenkor a gyökfő feletti csemete magasságot (gyökfő az a rész ahol a gyökérnek vége van és a szár indul felfelé és gyökfő feletti magasság pedig gyakorlatilag a csemete föld feletti részét jelenti) mérjük meg és aszerint osztályozzuk a csemetéket. Ez általában 15/30, 30/50 vagy 50+ szokott lenni. A 30/50 az jelenti, hogy a gyökfő feletti magassága 30 és 50 cm között változik. Az 50+ pedig az 50 cm-nél magasabb gyökfő feletti magasságú csemetéket jelenti. Fajonként és a csemete kora szerint vagy ha a megrendelő más osztályozást kíván, ettől eltérő válogatást is szoktunk alkalmazni.

Egy másik gyakran előforduló válogatási módszer a gyökfő vastagsága szerinti válogatás. Ilyenkor a gyökér és a szár elválásánál megmérjük az törzs átmérőjét és aszerint csoportosítjuk a csemetéket. Ezt általában oltáshoz szükséges alanyok esetében alkalmazzuk. Ilyen szelekció lehet pl. a 5-8, 7-10, 10+, amely az átmérő mm értékét jelenti.

Az osztályozás után a kötözés következik, ahol rendbe tesszük, leszámoljuk és kötözzük a a válogatott csemetéket. 

Itt az első a számolás, amelyben az az adott faj, adott méretének megfelelő csemeteszámot állítjuk be kötegenként. Itt törekeszünk a 25, 50, 100-as kötegszámok megtartására, mert így egyszerű és gyors számolni a kötegekkel. Az, hogy melyik szám tartozzon az adott választékhoz, azt az adott faj gyökérzetének, gyökfő vastagságának függvénye.

Van olyan vastagságú csemete, amelyből egy 50 darabos köteg már fizikailag nehezen megoldható és a kötözéshez szükséges erő miatt a köteg külső felén levő csemeték kérge sérülhet. A másik kötegszámot csökkentő eset pedig, ha egy csemete dús gyökérzettel rendelkezik, akkor nagy darabszámú kötegek esetén, ha vermelésre kerülnek a növények, akkor nehezen jut elég föld az összekötözött csemeték közé és gombásodás kezdődhet. Ezért nem javasoljuk nagyobb kötegek készítését. 

Természetesen amennyiben a csemeték azonnal ültetve lesznek vagy nem lesznek tartósan vermelve akkor ez utóbbi elővigyázatosságtól eltérhetünk, de csak a megrendelő kérésére. 

A számolás közben össze is rendezzük a csemetéket, hogy lehetőleg a gyökfők egy magasságban legyenek. Ez szükséges a sikeres vermeléshez, mert így lehet látni, meddig kell föld alá kerülnie a kötegeknek, másrészt meg esztétika, hogy könnyebben lehessen látni valóban egyméretű csemeték lettek összeválogatva.

A végén lekötözzük a csemetét, ahol általában gyökfőnél és magasság függvényében a csúcs felé kötözünk, de hűtőházas tárolásnál és/vagy egyéni kívánság esetén a gyökereket is megköthetjük. A kötözésnél figyelünk a megfelelő erőre, hogy ne sértsük a kérget a szükségesnél jobban, de a köteg kibírja a vermelést és a többszöri átrakodást szétesés nélkül.